top of page

Vioolles Breda - tot juli 2022

Wat lesgeven betreft, staat bij mij altijd voorop dat de leerling plezier moet hebben in het muziek maken.  

Elke leerling, kind of volwassene, is verschillend.

Ik vind het belangrijk om hier rekening mee te houden, en zo veel mogelijk les te geven op maat. Op deze manier staat de leerling als individu centraal. Tevens houdt deze manier van lesgeven mij creatief, en blijf ik ook steeds leren.

Ik heb veel geduld in mijn lessen, en sta open voor vragen en suggesties van mijn leerlingen.

Wat ik wel altijd verwacht, is dat mijn leerlingen thuis én in de les een proactieve houding hebben wat betreft het leren viool spelen. Ik ben van mening dat het, eventueel onder begeleiding van een ouder, mogelijk is voor alle kinderen om zo’n 5 keer per week een half uurtje te vinden om hun huiswerk te oefenen. Dit is van cruciaal belang voor het boeken van vooruitgang. Het is net als elke andere vaardigheid. Oefening baart kunst. Hoe vaker je het oefent, hoe beter je wordt, en hoe sneller je vooruitgaat. En op die manier blijft het ook heel leuk om te doen. Iedereen vindt het toch leuk om te zien dat hij ergens goed in begint te worden.

Bij beginners let ik er op dat direct de juiste houding wordt aangeleerd. Ik ben niet zo’n voorstander van alternatieve rechterhand-grepen voor kleine kinderen. Ook probeer ik graag uit of beginners op het gehoor de vingers op de juiste plekken kunnen

Marie de Thouars Viool Breda Violist Viooldocent

zetten. Als dit niet gaat, maak ik alsnog gebruik van stickers op de toets (hals van het instrument), om de juiste plaats voor de vingers aan te geven. Bij erg jonge kinderen (tussen de 4 en 6 jaar oud) houd ik er rekening mee dat de fijne motoriek nog wat minder ver gevorderd is. Dit is echter geen reden om niet jong met viool spelen te beginnen. Het kan soms alleen net wat langzamer gaan in het begin.

Bij wat meer gevorderde leerlingen ben ik nog steeds gefocust op het aanleren van een goede houding, en degelijke basis techniek. Ook wil ik de leerling meer uitdagen om zelf creatieve inbreng te hebben in het vioolspel. De gevorderde leerling moet als het ware steeds meer zelfstandig kunnen spelen, en als een violist beginnen te denken.

Samenspel is voor leerlingen van alle niveaus van groot belang. Het stimuleert hen om te luisteren en te reageren tijdens het spelen. Zij worden zich bewust van de noodzaak om ritmes correct te spelen, en gaan extra op hun zuiverheid letten. En natuurlijk is het ook heel gezellig om met een leeftijdgenoot samen muziek te maken. Ik let bij samenspel altijd erop dat ik de leerlingen muziekstukjes geef, die niet te moeilijk zijn. Op die manier loopt alles wat soepeler, en kunnen ze genoeg op het samen spelen letten.

Naast alle vaardigheden wat vioolspel betreft, geef ik mijn leerlingen graag een goede basis van de theorie mee. Ik vind het zelf een leuk onderdeel van de muziek, al weet ik dat er nogal wat leerlingen zijn die er mee worstelen. Muziektheorie is erg belangrijk om vanaf het begin goed te leren. Hoe hoger het niveau van vioolspel, des te meer begint de theorie er toe te doen bij het spelen. Ik wil dat mijn leerlingen snappen wat ze spelen, en niet alleen maar allerlei trucjes kennen.

Positieve feedback geven is iets wat ik erg belangrijk vind. Ik weet hoe te veel aan negatieve kritiek een deuk kan geven in het zelfvertrouwen van een leerling/kind. Zelfvertrouwen is essentieel bij het onbevangen en creatief viool spelen, en viool leren spelen. Daarom let ik altijd bewust op de woorden die ik kies, en motiveer ik mijn leerlingen het liefst op een positieve manier.

Ik geniet er zelf enorm van om mijn leerlingen vooruit te zien gaan, en de muziek te ontdekken. Dat is de reden dat ik graag lesgeef. Muziek is voor mij een van de belangrijkste en meest toonaangevende factoren in mijn leven. Om dat aan iemand anders door te geven, al is het slechts de basis, dat geeft mij een goed gevoel.

Twee keer per jaar organiseer ik een voorspeelmomentje voor mijn leerlingen. Iedereen bereidt één of meerdere stukken voor om aan ouders en medeleerlingen te laten horen. We oefenen samen in de lessen die voorafgaan aan het optreden en ik kies bewust voor stukken die de leerlingen goed aankunnen, zodat iedereen een succeservaring kan hebben met spelen voor publiek. Optreden is belangrijk om te oefenen. Het is heel anders dan thuis of op les spelen. Ook is het voor familie en vrienden leuk om een keertje te komen luisteren naar een echt concert. Hieronder vind je een aantal foto's en filmpjes van zo'n voorspeelmiddag.

WhatsApp Image 2020-08-31 at 14.53.22.jp
JLJS3885.JPG
bottom of page